28 Mayıs, 2020

Aşık Aladeli Kimdir?

Maraş'ın Afşin ilçesinin Berçenek Köyü'nde 1930 yılında doğdu. Asıl adı Haydar Kaya'dır. Abisi Mahrumi (Rahmi Kaya) ile birlikte Mahzuni Şerif'in ilk hocalarındandır. Küçük yaşlarda ilgi duyduğu aşıklık geleneğine babasının da desteğiyle giriş yaptı. Genç yaşlarında usta malı deyişler seslendirdi. Sonraki dönemlerde kendi deyişlerini yazmaya başladı ve bunları söyledi. Abisi Aşık Mahrumi ile birlikte yörenin tanınan, sevilen ozanları arasında yer aldı. Türküleri çeşitli sanatçılar tarafından seslendirildi. Maalesef ki birçok ozanımız gibi yaşadığı dönemde hak ettiği değeri göremeyen Aşık Aladeli, 19.06.1999 tarihinde ise İstanbul'da vapurdan inerken denize düşmüş ve bedenen aramızdan ayrılmıştır.

Kimim ben hatırlat bana
Kendimle tanıştır beni
Neyle yalvarayım sana
Misal ver konuştur beni

Ömrüme ermeden zeval
Geçen günler dolu hayal
İçime bir güzellik ver
Küskünüm barıştır beni

Kalmadı sabrı kararım
Kaybettim kendim ararım
Sözleri derde dermanım
Unutma soruştur beni

Affeyle sultanım suçum
Gurbete ele yıktım göçüm
Aladeli yanar içim
Hasretim kavuştur beni

Çok bilinen türküleri yer arasında yer alan Kimim Ben Hatırlat türküsünü kendi sesinden dinlemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.