21 Şubat, 2020

Nimri Dede


Nimri Dede

Asıl adı İsmail Dehmen olan Nimri Dede; 1909 yılında Elazığ'ın Keban ilçesinin Nimri (Pınarlar) Köyü'nde doğdu. Köylerinin kurucusu olan Şeyh Nimri'nin adını mahlas olarak kullanan Nimri Dede bölgede Şıh İsmail olarakta bilinirdi.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yetim ve öksüz kalmıştır. Sonrasında maddi durumu iyi olan bir akrabası tarafından 1925 yılında İstanbul'a getirilir. İstanbul'da Numune-i İrfan isminde bir okulda üç yıl okutulur. Ancak  geç başlayan okul serüveni yaşından dolayı uzun süremez. Kapalıçarşı'da çalışarak geçimini sağlayan Nimri Dede sonrasında elbise mağazası açar ve geçimini bu şekilde devam ettirir. Bu dönemde çeşitli tasavvuf erbabıyla tanışır ve görüşür. 18 yaşında cura çalmaya başlar. Yine bu yaşlarda şiirler yazmaya başlayacaktır.



Gönlünü bağladım zülfün teline
Mahşer günü senden hesap isterim
Beni yaktın sen aşkın serabında
Sanma ki orda da serap isterim

Bir kere yüzünü dönmedin bana
Ben bu hakkı helal edemem sana
Sen Cennet'te saki olursan bana
Senden kana kana şarap isterim

Hak nasip ederse o makamı
Senden alacağım bu intikamı
Bu Nimri Dede'nin bütün meramı
Senin de gönlünü harab isterim

Kerbela, Necef ve Meşhed şehirlerinde kalır. Kutsal mekanları ziyaret eder. Hz. Ali'nin, Hz. Hüseyin'in, İmam Rıza'nın türbelerine gider buralarda göz yaşı döker. Bunun yanı sıra Nimri Dede Anadolu'da bir çok şehirde cemler, muhabbetler ve sohbetler yürütmüştür.

1966 yılında Konya'da düzenlenen Aşıklar Bayramı'na katılarak ödül almıştır. Bağnazlığa, gericiliğe karşı çıkmış çağdaşlaşmayı ve ilericiliği her daim savunmuştur. Bilimi rehber edinen Nimri Dede Alevi-Bektaşi öğretisini yaşamının her noktasında adım adım işlemiştir.


Daha ilim deryasına varmadan
Ona daldım diyen insan görmedim
O deryadan bir katre almadan
Bütün doldur diyen insan görmedim

İlme ermek demek Hakk'a ermektir
O yol ile hakıkatı görmektir
İki kanat ile sefa sürmektir
Tek kanatla sefa süren görmedim

Çok kimse bilgisiz, insan olmamış
Vurunmuş, dövünmüş kabı dolmamış
Bunlarsa dünyaya gelmiş gelmemiş
O sahifeyi hoca düren görmedim

Nimri Dede ne fenadır cehlin libası
Hep ömrü kirletir cehalet pası
Hayat fışkırsa da irfan yaylası
Ben onlardan tek bir giren görmedim



Nimri Dede 1986 yılında yakında bu dünyadan göçeceğini çevresindekilere söylemeye başlar. 14 Ekim 1986'da Onar Köyü'ne gider. Köyün ileri gelenlerine ve muhtarına birkaç gün içerisinde öleceğini ve Şeyh Hasan Onar'ın türbesinin kapı önüne gömülmek istediğini söyler. Nitekim öyle de olur ve 15 Ekim 1986 tarihinde Nimri Dede'nin Hakk'a yürüdüğü haberi duyulur. Naaşı büyük bir cenaze töreniyle kalabalık bir katılım ile toprağa verilerek sonsuzluğa uğurlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV