21 Eylül, 2019

Onat Kutlar


Onat Kutlar

1936 yılında Alanya’da doğdu. Aslen Gaziantep’lidir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini son yılında mezun olmayı beklemeden bıraktı ve felsefe okumak için Fransa’ya gitti. Şiir ve öykü kitapları yazdı. Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Yapıtları arasında üç senaryoya da imza atan Onat Kutlar, 30 Aralık 1994 yılında The Marmara Oteli’ne düzenlenen bombalı terör saldırısında yaralandı. 15 Ocak 1995 tarihinde ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Bir önceki paylaşımda Onat Kutlar’ın, Nesimi Çimen ve Aşık Daimi ile ilgili yaşamış olduğu bir anısını sizlerle paylaşmıştık. En üzücü olan nokta ise sanatçılarımızı ve aydınlarımızı elden bir şey gelmiyormuşçasına bu şekilde yitiriyor olmamız. Yaşasalar kim bilir daha ne önemli eserler bırakacaklardı bizlere. Anıları önünde saygı ile.. Sivas Katliamından sonra kaleme aldığı bir yazısından ufak bir kesit sunalım:

Sen insan bile değilsin. Gözü dönmüş bir katil, bir yaratıksın. Sen, yüreği insan ve yurt sevgisi ile çarpan, tüm yaşamını ulusal edebiyatın en güzel eserlerini incelemeye, araştırmaya, değerlendirmeye adamış, kırk yıllık dostum o değerli yazar Asım Bezirci‘yi yakmadın.

Sen,”Baza, baza! Çi hest-ü baza!“, “Gel, gel! Kim olursan ol gene gel! İster kafir ol ister putperest gene gel! Bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir!…” diyen kutbu Hazret-i Mevlana‘yı yaktın.

Sen nasıl müslüman olabilirsin? Yaktığın, göz göre göre, sırıtarak ve alkışlayarak yaktığın o mazlum yiğit, dürüst arkadaşım, o büyük cura ustası, halk ozanı, Sıvas’lı Nesimi Çimen değildi.
Sen, bir toz tanesinde alemleri gören, yüce tanrının bir sureti iken senin gibi biri marifeti ile derisi yüzülerek aslına dönen Seyyit Nesimi‘yi bir kez daha yaktın.

Sen nasıl Sivaslısın?
Sen, “Kavaklar” şiirinin dizeleri, Sezen‘in sesiyle dalga dalga tüm Anadolu’ ya yayılan; yıllarını inanılmaz bir özveri güzelliği ile Anadolu kentlerinde öğrencilerine adayan, Türkçenin en iyi çağdaş ozanlarından Metin Altıok‘u vahşice yaktığını sanıyorsun.
Ey zavallı gafil hayvan, yaktığın Yunus‘tur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV