14 Aralık, 2019

Öneri Kitap - 46


Uzun bir aradan sonra yeni bir öneri kitap ile sizlerleyiz. Bu süreçte her ne kadar ozanlarımızla ilgili kitap önerisinde bulunamasakta kitap arşivimizi birbirinden değerli eserlerle doldurmaya devam ettik. Fırsat buldukça onları da birer birer inceleyeceğiz.

Gelelim kitabımıza. Hasan Devrani Baba’nın 1968 yılında yazmış olduğu bu eserde kendi şiirleri yer almakta. 46 sayfa olmasına rağmen çok manalı şiirler yer alıyor. Kitabın arka kapağındaki açıklamayı aynen yazıyoruz:

Hasan Devrani adı, yayın hayatında yeni duyulmuş bir ad değildir. 1963’de “Dergaha Varış” adlı şiir kitabıyla ilk meyvelerini veren ozan, 1928’de Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Emlek Hüyük köyünde doğmuştur. Öz adı Hasan Tutal’dır. Devrani takma adı, güçlü ozanlarımızdan Ali İzzet Özkan tarafından verilmiştir.

Daha 15 yaşında gurbete çıkan Devrani, doğu illerimizi karış karış dolaşmış, bakımsız köylünün, dar gelirli kentlinin, yoksul emekçinin yaşantısını görmüş, onların çilesini kendisine dert edinmiştir. Aslında onların yaşantısı, ozanın yaşantısının bir parçasıdır.

20 yaşında şiir yazmağa başlayan ozan evli ve dört çocuk babasıdır. Halen Anadolu’yu adım adım dolaşmakta olan Devrani, yoksul bir aileye mensuptur. Okur yazarlığı kendi çabasıyla öğrenmiş; gücüne güç katmış bir ozandır Devrani.
Şiirlerinden bir kısmı 22 Ocak 1968’de Ankara Radyosunda okunmuştur.

İnce duygulu bir yaratılışa sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV