21 Eylül, 2019

Öneri Kitap - 36


Mahmut Erdal’ın yazmış olduğu Bir Ozanın Kaleminden kitabı üç yüz yetmiş sayfadan oluşuyor. Ozan daha önce yazmış olduğu Yine Dertli Dertli İniliyorsun kitabını bu kitapla birleştirerek tek çatı altında toplamış. Ön sözden bir kaç paragraf yazalım:

Ezgilerin, ağıtların, dertli türkülerin yurdu olan Divriği’nin Çamşıhı beldesinin Şahin köyünde 1938 yılında dünyaya geldim. On altı yaşında zorunlu olarak Yemen cephesine götürülen ve bir daha geri dönmeyen amcam Mahmut’un adını bana vermişler.
Aslında ben Anadolu’nun sayısız yoksul köylerinde yaşayan, sayısız Anadolu insanlarından biriyim, adım da önemli değil. Ahmet olmuş, Mehmet olmuş, Mahmut olmuş. Tümümüzün yaşamı bir, çilesi bir... Yıllar yılı bugüne dek gelen vurdu, giden vurdu. Hep ağlattılar, hep ağladık. Gülmeyi reva görmediler bize. Ölüm fermanları yazıldı katlimize. Urganlar attılar boynumuza, yanarak öldürüldük semah dönerken.
Ülkenin Hakkari’sinden Edirne’sine, nice Ahmetler nice Mahmutlar aynı olayları yaşadılar, yaşıyorlar ve yaşayacaklar.

O nedenle elinizde tuttuğunuz ‘Bir Ozanın Kaleminden’ adlı yapıtımla duyduklarımı, gördüklerimi ve okuduklarımı eğrisiyle doğrusuyla, güzelliğiyle çirkinliğiyle, yaşadığım tüm serüvenleri akla mantığa yakın öykü, şiir ve fıkraları geçmişten günümüze din, dil, milliyet gibi bir takım kavramları gözetmeden sizlere aktarmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV