21 Eylül, 2019

Öneri Kitap - 7


Aşık Muharrem Yazıcıoğlu’nun Uyandık adlı kitabı seksen sayfadan oluşmakta. Kitapta ozanımızın kendi şiirleri bulunuyor ve şiirlerin neredeyse tamamı toplumsal konular ekseninde yazılmış. Muharrem Yazıcıoğlu’nun bu kitabının dışında altı kitabı daha mevcut. Önümüzdeki paylaşımlarda onlara da yer vereceğiz. Arka kapakta yazılanları ve seçtiğimiz bir şiiri sizlerle paylaşıyoruz:

Kayıtlara göre Malatya’ya 60 km. uzaklıkta bulunan trenden, yoldan, sudan, ışıktan yoksun Arguvan ilçesinin Dolaylı (Halpuz) mahallesinde, geçimini bir kaç dönümlük tarladan sağlayan, iki evli, köylü bir baba ile bütün çilelere göğüs geren bir anadan 1928 yılının arpa deriminde doğmuşum.
İlkokulu 1945 yılında, civar bir köyde okudum. Aynı yıl babam öldü. Daha küçük yaşta ırgatlık, aylıkçılık yaptım. Yoksulluğun içinde çeşitli hastalıklarla, kısa zamanda sağlığım bozuldu. Bu halimle aç kalmamak için savaşan insanlardan biri olarak ağalara emeğimi satarak hizmet ettim. Adana’nın pamuk tarlalarında, pamuk topladım. İşte ta o zamanlar ucuz insanlar olduğumuzu anladım. Sonra sağlık memuru olarak hasta insanlara, sınıfımın insanlarına hizmet etmek beni mutlu kıldı. Sağlık memuru olarak, Kahta, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Palu, Nazmiye, Karakoçan köylerinde dolaştım. Daha sonra zabıt katibi olarak Keban, Tunceli, Hozat, Malatya, Akçadağ, Arguvan’da cehaletten, yoksulluktan suç işleyen insanlarla dertleştim. 1966 ezilmişlikten yoksulluktan bıkmış bir insan olarak bulunduğum ortamda Almanya’ya gitmeye karar verdim. Türkiye emekçilerinin Alman patronlarınca üçüncü sınıf insanlar olduğumuzu ve haksızlıklara tek tek karşı koyamayacağımızı anladım. Sekiz sene kaldıktan sonra vatana döndüm. Halen üç çocuk babası olarak memleketimde yaşamımı sürdürmeye çalışıyorum.

Pahalılık çadır kurdu
Vurun kardeş zam geliyor
Fakir fukaranın derdi
Vurun vurun zam geliyor

Sigara yağı şekeri
İyice sıkıştır kemeri
Kaldı kemiğimle deri
Vurun vurun zam geliyor

Yiyecek yakacak bulunmaz
Kimseye etiket sorulmaz
Ölünce mezar bulunmaz
Vurun vurun zam geliyor

Yazıcıoğlu kızdın yine
İki satır yazdın yine
Kazman ile kazdın yine
Vurun vurun zam geliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV