21 Eylül, 2019

Abuzer Karakoç


Abuzer Karakoç

1952 yılında, Sivas'ın Gürün ilçesinin Alacamezar köyünde doğdu. Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Müzik Bölümünü bitirdi. Burada klasik batı müziği eğitiminin yanı sıra çello ve şan dersleri de aldı. Buna karşın geleneklerine bağlı kalarak halk ozanlığını seçti. Paris'te, 16 Ocak 1996 yılında yaklaşık on yıl mücadele verdiği kan kanseri hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.

Ozan Abuzer Karakoç, müziğin teknik yönlerini sesinin yumuşaklığı ile birleştiren nadir isimlerdendir. Nitekim Hasret Gültekin ile birlikte yapmış oldukları eşsiz Alvar Deyişleri çalışması bunun en güzel örneğidir. Hasret Gültekin'in Sivas'ta katledilmesinden sonra maalesef bu çalışmanın ikincisini göremedik. Zaten Karakoç'un, Hasret Gültekin'in hayatını kaybetmesine çok fazla üzüldüğünü biliyoruz. Kendisi bu ağır hastalıkla on yıl boyunca mücadele etmiş. Türkiye'de onun için bir çok kez yardım konserleri düzenlenmiş.

Bir ufak bilgi daha verelim. Alvar Deyişleri'nin stüdyo çalışmalarında, hastalığından dolayı öksürürken ağzından kan geldiğini, bazı uzun havaları ise göz yaşları eşliğinde söylediğini biliyoruz. İşte ondandır ki bu çalışmanın duygu ve içtenlik anlamında yeri bir başkadır. Paris Resitali ise Türkiye'de 1995 yılında piyasaya çıkmış ve kendisinin Paris'te vermiş olduğu konserin kaydıdır. Onu hep ozan duruşuyla hatırlayacağız. Anıları önünde saygı ve özlem ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV