30 Ocak, 2021

Mücrimi Baba'dan Bir Anı

 


Zaviyelerin kapatılması sırasında sık sık evine taliplerinin gelmesi, çevre illerden gelen sevenleri ile toplantılar yapması, bazılarını rahatsız eder ve köylülerden biri ‘Tekke kurduğu’ gerekçesiyle Mücrimi’yi şikayet eder. Mücrimi, jandarma gözetiminde hakim karşısına çıkarılır. Hakim: “Sen Cumhuriyet aleyhinde hilafet için çalışmalar yapıyormuşsun!” suçlamasını yöneltince Mücrimi Baba’da şu dizelerin yer aldığı bir şiiri okur:

Mücrimi der, işte bunlar bak yiyen
Nefse uyup hatır için bok yiyen
Bok yiyen var illa, bunlar çok yiyen
Bunlar var ki, bu dünyamız düzelmez

Tanık olarak orada bulunan Tahrirat Katibi Müderris Talat Bey, Mücrimi’nin felsefesiyle, devrimlerin en büyük destekçisi olduğunu belirtince hakim, gerçeği anlayarak takipsizlik kararı verir. Kolluk güçlerine de sözlü uyarıda bulunur. Hakim, ayrıca Mücrimi’nin üzerinde para olmadığından ona para vererek fotoğrafını çektirir. Konu ile ilgili rahatsız edilmemesi için, bir de fotoğraflı belge verir. Kendisine de “Kimseden korkma, Antep’in göbeğinde göğsünü gere gere bu şiirlerini oku, bundan sonra sana kimse dokunamaz” diyerek Mücrimi Baba’yı köyüne gönderir.

Bu anının altına küçük bir bilgi eklemesi yapalım: Mücrimi Baba yapılan suçlamaların aksine Cumhuriyet devrimlerinde kılık kıyafet düzenlemesine ilk destek verenler arasındadır. Yine harf devriminde yeni yazıyı öğrenerek çevresindekilere de kurslar vermiştir.

Kaynak: Aşık Mücrimi - Harmanımı Yel Aldı (Ömer Özdal)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV