05 Şubat, 2020

KURBANİ KILIÇ KİMDİR?


Devrin alimi olarak tanınan Merhum Amcam (Esmani Piralioğlu'nun) arşivindeki secerimiz şöyledir. Atalarımız Oğuz Türkmen beylerinden olup Horasanın Hoy Kasabasına gelmişler. Orada bir Seyyide ile evlenen Atamızın bir oğlu oluyor. Adını Emirali veya Mirali-Pirali olarak anıyorlar ki o tarihten bu yana Piralioğlu adile anılan ceddimiz sonra Karsın Sarıkamış ilçesi Selim Bucağına bağlı (İyidir) Iğdır köyüne kazma vurup yerleşiyorlar. İşte ben o soydan ve o köyde 1923 yılında Babam Sümmani, annem Adile'den dünyaya gelmişim. Asıl adım Kurban Ali’dir. İlkokulu sanatçı ve şair olan hocam Ekrem Yağmurdereli'den ders alarak okudum. Köy okulundan Kars'a Ziya Gökalp Okuluna Kurbani Pira- lioğlu adıyla kayıt oldum. Oradaki hocam piyanist, şair ve bestekar Mırto Kemal'di. Bu okulu bitirinceye kadar teyzemin kocası Aşık Dursun Cevlani'nin evinde okudum saz ve aşıklık geleneklerini ondan öğrendim. Hepsine de Tanrı'dan rahmet dilerim. Ortaokulda hocam tarih ve edebiyatçı halen Prof. olan Fahrettin Kırzıoğlu idi. Bana şiirde yön göstermesi bakımından şükran ve hürmetle anarım.

Orta okuldan sonra ticari hayata atıldım. 1946 da asker oldum. Terhisten sonra bankaya muhasebe müdürü oldum. Köy Kalkındırma Derneği Başkanı olarak bir heyetle Ankara'ya geldiğimde arkadaşlarım ısrarla Trt'den sesimi hemşehrilerime duyurmamı istediler. Şimdi avukat olan Ali Kaya beni Muzaffer Sarısözen'le 1951 Mayısında tanıştırdı. Sesimi dinleyen Muzaffer Sarısözen'in "Seni Radyo Kadrosuna alayım ne dersin?’’ sözüne teşekkür ettim. Bankacı olarak kalacağımı söyledim. Bunun üzerine benden elli eseri taş plaklara aldı. Bunlar arasında dört tanesini Trt sazları eşliğinde 1951 Mayıs ayında bana canlı olarak okuttu ki bu dört eserim benim dünyaya sesimi duyuran ilk eserlerimdir. Bunların adı; Üç kız bir ana - Memocan - Al alma gönûl alma - Kağızmana ismarlarım'dır. Sonuncusunu Barış Manço aldı, kendine maletti, bizi anmadı. Radyoya verdiğim 120 eserim yurt içinde ve yurt dışında yayınlanan 150 şiirimin bir çoğu ödül kazanmıştır. Ancak iki bin kıta şiirim basılacak duruma gelmiştir. Ödüllerimin ikisi devletimizce verilmiş resmi ve milli ödüllerdir.

1965-1967-1969 tarihlerinde sanat elçisi olarak yurt dışı gezilerim ve başkanlığını yaptığım folklor gösterilerimizde ayrı ödüller kazandım. Unesco'da iki eserim mevcuttur. Yabancı dile çevrili iki şiirim vardır. Biri Barışalım diğeri insanlığa nasihattır. 40 yılda otuz dernek ve cemiyet kurup yöneticiliğini yaptım. Büyük çapta şölen ve geceleri bizzat tertipleyerek büyük takdir ve taltifler gördüm. Bunlardan biri 1967'de spor ve sergi sarayında yaptığımız eşine rastlanmayan H.B.V. gecesidir. 1965'de bağımsız 1967'de Birlik Partisi'nden olmak üzere iki kez milletvekili adaylığımı koydum, 1965 seçimlerinde benimle aday olan otuz bağımsız adaydan General Madanoğlu da dahil hepsinden yüksek oy aldım. Bu Akıs Mecmuasinda Metin Toker'in yazısında belirtilmiştir. 

Sözlerimi şöyle bitirmek isterim: Bizler bu ülkenin öz evlatlarıyız. Bizim hep gücümüzden yararlanmak istediler. Kullandılar. Gücümüzü kendi adımıza kullanmamızı hep önlediler. Onun için bizi bölüp parçaladılar. Aramıza nifak soktular. Kendi menfaatleri uğruna iftiralarla, entrikalarla bizi etkisiz bıraktılar. Ben yetmiş yıl bu ülkede ön saflarda uğraş veren ve milletim için çalışan bir kişi olarak büyük sözü dinleyenlere diyorum ki; hak verilmez alınır, Gelin birleşin!. Hakkınızı alın! Büyüklere hürmet ile: küçüklere şevkat ile: Azim ile sadakat ile: Gelin Cem'de Cem olalım. Birleşir hem dem olalım. Selam ve sevgilerle!
Yıl: 1992

Bu arada ozanımız 1 Temmuz 1923 yılında dünyaya gelmiştir. 26 Nisan 1996 yılında ise bedenen aramızdan ayrılmıştır. Kendisini saygı ve özlemle anıyoruz.

2 yorum:

  1. Ülkemizin büyük ozanlarından Kurbani Kılıç ı saygı ve minnetle anıyoruz. Nurlar içinde uyusun

    YanıtlaSil

YAZI ARŞİV