21 Eylül, 2019

Sümeyra Çakır

25 Mayıs 1946 yılında Edirne’de doğdu. 1969 yılında İTÜ Maçka Mimarlık Fakültesini bitirerek mimar oldu. 1971-1977 yılları arasında Ruhi Su ile birlikte müzikal içerikli çalışmalarda yer aldı ve Ruhi Su ile birlikte Dostlar Korosunu kurdu. Sanat hayatının genelinde Avrupa ve Avustralya kıtasında birçok etkinlik ve konsere katıldı.

Küçük yaşlarda müziğe ilgisinin olduğunu söyleyen Sümeyra Çakır bir söyleşide müziğe olan sevdasını şöyle anlatıyor: “Annem babam müzisyen değildi ama, müzik severdi. 11 yaşındayken konservatuara gitmeye ve keman çalmaya içim gidiyordu. Olmadı ama o sıralar annem bana bir mandolin armağan etti. Ben de hevesimi mandolinden aldım. Liseyi bitirdikten sonra tekrar konservatuara gitmeyi denedim, yine olmadı. Mimarlık öğrenimine başladım.” Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduğu gerekçesi ile yurttaşlıktan çıkartıldı. Sonrasında yaşamına, Almanya Frankfurt’ta devam etti. Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle 5 Şubat 1990 yılında yine bu şehirde bedenen aramızdan ayrıldı.