Erzurumlu Noksani Baba için kaleme alınan bu kitabı Adil Ali Atalay yazmıştır. Yazarımız ayrıca Vaktidolu mahlasını kullanmaktadır. Noksani Baba’nın kısa bir hayatının da yer aldığı eserin tamamında o’nun şiirlerine yer verilmiştir. Deyişlerin çoğu emekli öğretmen Şinasi Koçtan sağlanmıştır. Ayrıca Kalender Dede’den ulaşan cönklerden de yardım alınmıştır. Kitabın kontrolünü de üstad Nejat Birdoğan yapmıştır.
18. yy ozanı olan Noksani Baba’nın kitapta yer alan bir anısını paylaşalım:
Erzurum’da Taşmağazalar da bir küçük bakkal dükkanı varmış. Oradan kazandığı kazançla geçimini sağlarmış. Bir gün dostlarından biriyle muhabbet ederken, bir çocuk gelir elinde az bir para: “Noksani amca, al bu parayı bana şeker ver.” der.
Noksani sohbetin içinde parayı alır eski şekerler top, toptur. Bir top alır verir, hiç bakmaz bile. Çocuk eve gelir. Annesi şekeri görünce "bu şekeri habersiz mi aldın" diye sorar. Çocukla beraber dükkana varır. O zamana kadar misafir gitmiştir. Noksani Baba tezgahının başına geçmiştir.
Kadın çocuğun eline gene o kadar para verir. Şeker istetir. Parayı alan Noksani şekeri kırar, tartarak verir. Bu kez az bir parça olur. Kadın sorar. "Noksani Baba! biraz önce aynı paraya pek büyük bir parça vermiştin" dediğinde. Noksani Baba “Ah.. evladım getir o muhabbeti ki verem o şekeri” der.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder