21 Eylül, 2019

Muhlis Akarsu Kimdir?


Anadolu ozanlık geleneğinin önemli coğrafyalarından Sivas’ın Kangal İlçesi Minarekaya köyünde 1948 yılında doğdu. Annesinin adı, Nazife; babasının adı ise Bayram olan Muhlis Akarsu’nun Hanım, Gülperi, Pamuk, Mehmet ve Halis adına beş kardeşi vardır. İlkokul köyünde okudu. Sonrasında ailesi ile birlikte Malatya’ya göçtü. Ortaokula Malatya’da başlamasına rağmen ekonomik koşullar nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Doğduğu coğrafyanın zengin tarihini küçük yaşlarda keşfetmeye başladı. Cemlerde ve dost sohbetlerinde yer aldı.
1965 tarihinden itibaren ozanlık hayatına atılmış olacaktı. Askerliğini Malatya’da yaptı. 1970’li yılların başında İstanbul’da yaşamaya başladı. Bu adımı onun tarihe adını yazdırmaya başladığı ilk yıllar olacaktı.

1972 yılında Muhibe Leyla Akarsu ile evlendi. Pınar, Çınar, Damla adında üç kızı oldu. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı. Sanat hayatının başlangıç yıllarında Davut Sulari, Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar, Aşık Daimi gibi dönemin ünlü ozanlarından etkilendi. Bu etki özellikle gırtlak hançerisini kullanırken ön plana çıktı.

Kollektif yapısı sayesinde Mahzuni Şerif ile 2 Saz 2 Söz, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile Muhabbet Serilerini, Ali Ekber Çiçek, Mehmet Erenler ile Gönülden Gönüle, Aşık Gülabi ile Geçmiş Zaman Olur ki albümlerini yaptı, Ali Kızıltuğ ile ise Ne Dersin plağını çıkarttı.

Avrupa’da ses getiren konserler ve turnelere katıldı. Türkiye’nin birçok ilçesinde festival ve etkinliklerde yer aldı. Birçok tanınmış sanatçı türkülerini okudu. TRT Ankara Radyosunda bir dönem program yaptı. TRT’ye derlemiş olduğu onlarca beste bıraktı. Kendisine ait üç yüzden fazla şiir ve bestesiyle dönemin en üretken isimleri arasında gösterildi.

Hayatı boyunca birçok alanda farklı işletmeler kurdu. Büyük kızının adını vermiş olduğu Pınar Plak Şirketiyle onlarca sanatçıya yapımcılık görevi üstlenerek onları tanınır hale getirdi.

1982 yılında kuruculuğunu ve öncülüğünü yaptığı Muhabbet Serilerinin ilkini Musa Eroğlu ve Arif Sağ ile birlikte çıkartmıştır. Sonraki çalışmalara Yavuz Top’da katılmıştır. 1982-1988 dönemlerinde yedi kaset olarak çıkan Muhabbet Serilerinin altısında yer almıştır. Sanatının tartışmasız en etkin ve ses getiren dönemi bu dönemler olmuştur. Bu çalışmalar o dönem şartları göz önünde bulundurulduğunda Alevi toplumu adına büyük önem taşımıştır. Kentleşme girdabındaki Alevilerin şehir hayatında toplum içerisinde yaşamsal özgüvenlerinin yerine gelmesini sağlamıştır. Kısa sap bağlamanın tanınması ve ilgi görmesine, bağlama kurslarının Türkiye’de ve Avrupa’da yaygınlaşmasına ve birçok sanatçının kollektif çalışmalar yapmasına da örnek teşkil etmişlerdir.

Muhlis Akarsu sanat yaşantısı boyunca 50’ye yakın kaset 40’a yakın plak çıkartmıştır. Bu çalışmalarının 10'a yakını ortak çalışmalardır. Şiirlerinde birçok farklı konuya değinen ozan Akarsu özellikle aşk, sevgi, doğa, yoksulluk, gurbet konulu bir çok şiir yazmıştır. Şiirlerinde soyadı olan Akarsu mahlasını kullanmıştır. Toplumsal muhalefetin yükselişine kayıtsız kalamadığı dönemlerde, konserlerine yasak getirilmiş ve 1980 darbesi sonrası kurulan sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanarak hapse girmiştir.

Sanat hayatının verimli ve aktif olduğu bir döneminde 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Anma Etkinliklerinde gerici topluluklar tarafından çıkartılan vahşi olaylar sonucu Madımak Otelinde eşi Muhibe Akarsu ile birlikte hayatını kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAZI ARŞİV